Alt Başlık Detay


UserForm

Aralık 2020 UserForm ve Kontrol Nesneleri (Control Objects) 206 0

Programı kontrol/sevk ve idare eden Kontrol Nesneleri kendi başlarına bir şey ifade etmezler, yani tek başlarına kullanılamazlar. Bunların bir platform üzerine yerleştirilmesi gerekir. İşte görsel dillerde bu platform Form'lardır. Excel VBA'da ise bu platform UserForm nesneleridir. Excel 8.0'dan önce, formlara benzeyan Dialog Boxs/İleti Kutularnı kullanılırken, 8.0'dan sonra çok güçlü araçlara sahip UserForm'ları da kullanılmaya başlanmıştır. Tabi makroları kullanmak için illaki UserForm ve Kontrol Nesnelerine ihtiyaç yoktur. Ancak kompleks bir proje için bu nesnelerin kullanılması elzemdir.

Bir UserForm diğer Kontrol Nesneleri gibi bir nesnedir. Bu nesne, Excel'in Kullanıcı Arayüzündeki bir pencereyi veya iletişim kutusunu temsil eder. UserForm nesneleriyle (Kontrol Nesneleri) çalışarak, kolayca özel iletişim kutuları oluşturulabilir. Oluşturulan bu iletişim kutularının/kontrol nesnelerinin her biri, UserForm nesnesi içinde tutulur. UserForm boş bir tuval olarak düşünülebilir. Bu tuvalin içine, kontrol nesneleri olarak bilinen farklı öğeler yerleştirilebilir.

Kontrol nesnelerinin kendileri de nesnedir. UserForm kontrol nesneleri, kullanıcıların UserForm aracılığıyla girdi sağlamak için birlikte çalıştığı nesnelerdir. UserForm'lar çok esnektir. Bu özelliği sayesinde, çok çeşitli ve farklı amaçlara ulaşan ve farklı senaryolarda kullanıcıya yardımcı olacak, çok karmaşık ve çok yönlü UserForm'lar oluşturulabilir.

Excel'de bilgileri görüntülemenin ve bir kullanıcıdan girdi almanın birkaç yolu vardır. MsgBox/Mesaj Kutusu ve Input Box/Giriş Kutusu gibi UserForm dışı alternatiflerden bazıları, nispeten basit durumlarda ihtiyacı karşılayabilir. Bununla birlikte, bu alternatiflerin çoğunun yeterince güçlü olmadığı durumlar da vardır. Örneğin; 
- Çeşitli seçim ve karar alma işlemlerine cevap verememesi,
- Birkaç farklı veri girişinin aynı anda yapılamaması,
- İhtiyaç duyulan girdi biçiminin bu kontroller için çok özel veya karmaşık olaması, 
- Gelişmiş veya karmaşık veri doğrulama ve kontrol kurallarına bağlı olarak seçim veya girilebilecek verilere kısıtlama imkanı vermemesi,
- Kullanıcının bu kontrollerde kafa karışıklığı olmadan kolayca gezinebilme imkanının olmaması gibi.
Daha genel bir ifade ile UserForm'lar; standart ileti/giriş kutuları veya çalışma sayfasına gömülü kontroller ile kullanıcıların etkileşime geçemeyeceği şekillerde etkileşim kurmaya imkan verir.

Uygulamalar için özel iletişim kutuları oluşturmak nispeten basittir. Özel iletişim kutuları, belirli bilgileri talep etmek, bir kullanıcının seçeneklerini veya tercihlerini almak için kullanılabilir. Özel iletişim kutuları UserForm'lar kullanılarak oluşturulur. Bir proje herhangi bir sayıda UserForm içerebilir ve her UserForm ayrı bir iletişim kutusunu temsil eder.





Arama
Kısayollar
Topluluk Faaliyetleri
En Çok Cevap Yazan Üyeler (Son 30 Gün)
Topluluk
En Popüler Cevaplar (Son 30 Gün)
Cevaplar
Forum İstatistikleri
TOPLAM DÜN
Sorular: 2 0
Gönderiler: 3 0
Kullanıcılar: 4 0