Alt Başlık Detay


ComboBox (Açılır Kutu)

Aralık 2020 UserForm ve Kontrol Nesneleri (Control Objects) 147 0

Önceden belirlenmiş liste halindeki verilerden, seçim yaparak veri girişi yapmak için kullanılan bir kontroldür. Hemen hemen tüm görsel dillerde çokça kullanılan bir veri giriş aracıdır. TextBox gibi görünen bu kontrolün sağ tarafında bir buton bulunur.

Bu butona tıklandığında kutu aşağı doğru açılır ve içerisindeki veriler liste halinde sıralanır. Açılır listedeki veriler gerek tasarım zamanında, gerekse kullanıcı tarafından daha sonradan liste kaynağına atanabilir. Programlama mantığı açısından liste veri kaynağı tasarım zamanında belirlenir, UserForm çalıştırlıdığında da bu veriler kontrole yüklenir/eklenir.

ComboBox'ı üç ana bölümde incelenebilir. TextBox, Buton ve Açılır Liste. 
TextBox Bölümü: Listeden seçilen verinin atandığı, seçim yapılan verinin tutulduğu alandır. Bu alan ilk etapta boş bırakılabilir yada herhangi metin atanabilir veya listeden seçilmiş bir veri atanabilir. Texboxtaki veriler değişkendir. Açılır Listeden her seçim yapıldığında bu alandaki veri değişir, istenilirse de silinebilir.
Butun Kısmı: Açılır Listenin açılıp ve kapanması için kullanılır. Her tıklamada açıksa kapanır, kapalı ise açılır.
Açılır Liste Bölümü: İhtiyaç duyulan verinin saklandığı, seçiminin yapıldığı bölümdür. Normalde gözükmeyen bu alan, butana basılınca görünür olur, butona basıldığında tekrar kapanır veya seçim yapıldığında seçilen veri TexBox'a atanır/yazdırılır ve kapanır.

Herhangi bir veri yüklenmemişse sağ taraftaki butona tıklandığında, boş bir satır aşağı doğru açılır.

Ancak kontrole veri yüklemesi yapılmış ise, veriler liste halince sıralanır.

Listelenen bu veriler kontrole çeşitli şekillerde eklenebilir. İlk yöntem 'AddItem/Nesne Ekle' metodudur. Bu yöntem genelde, tasarım zamanında sonradan ekleme çıkarma yapılmayacak sabit verilerin listelenmesi gerektiği hallerde kullanılır. Örneğin illere, ölçü birimleri vb. standart/değişmez verilerin eklenmesi gibi. ComboBox kontrolünün varsayılan Event/Olayı Change'dir.

Private Sub UserForm_Initialize()
   ComboBox1.AddItem "Adana"
   ComboBox1.AddItem "Adıyaman"
   ComboBox1.AddItem "Afyon"
   ComboBox1.AddItem "Ağrı"
   ComboBox1.AddItem "Amasya"
   ComboBox1.AddItem "Ankara"
End Sub





Arama
Kısayollar
Topluluk Faaliyetleri
En Çok Cevap Yazan Üyeler (Son 30 Gün)
Topluluk
En Popüler Cevaplar (Son 30 Gün)
Cevaplar
Forum İstatistikleri
TOPLAM DÜN
Sorular: 2 0
Gönderiler: 3 0
Kullanıcılar: 4 0