Kasım 2020 Elektronik Hesap Tabloları (3) 1 5
Microsoft Excel, Microsoft tarafından Windows, macOS, Android ve iOS için geliştirilmiş bir elektronik tablodur. Hesaplama, grafik araçları, pivot tablolar ve Visual Basic for Applications adlı bir makro programlama dili içerir. Bu platformlar için çok yaygın olarak uygulanan bir elektronik tablo olmuştur, özellikle 1993'teki 5. sürümden beri elektronik tablolar için endüstri standardı olarak Lotus 1-2-3'ün yerini almıştır. 1995 yılına kadar (Excel 2-5 versiyonları) tek başına yüklenen bir uygulamayken, Microsoft Office 1995’in piyasaya sürülmesiyle birlikte, 7.0 versiyonundan itibaren bu paketin bir parçasını oluşturur.
Excel öncesi Multiplan, erken dönem Microsoft tarafından geliştirilen bir elektronik tablo programıdır. İlk olarak 1982 yılında "EP" (Electronic Paper) kod adıyla, VisiCalc’a rakip olarak piyasaya sürüldü.
Multiplan ilk olarak CP/M (Intel 8080/85 tabanlı mikro bilgisayarlar için 1974 yılında geliştirilen işletim sistemi) ve MS-DOS tabanlı sistemleri çalıştıran bilgisayarlar için piyasaya sürüldü. Bir milyondan fazla kopya satmasına rağmen, Multiplan Lotus 1-2-3'e karşı etkili bir rakip olamadı. Bill Gates'e göre bunun sebebi, aşırı miktarda porttan kaynaklanıyordu. (Multiplan'ın yaklaşık 100 farklı versiyonu vardı) Ayrıca, yeni 16 bitlik makinelere odaklanmak yerine, 8 bitlik sürümleri yayınlamanın bir hata olduğuna inanıyordu ve sonuç olarak, Lotus'un karakter tabanlı DOS pazarına sahip olmasına müsaade ederek, bunun yerine yeni nesil Macintosh ve Windows'taki grafik yazılımına odaklanmaya karar verdi.
1983 yılında, Windows'un ilk sürümünün geliştirilmesi sırasında, Microsoft Multiplan’ın Windows versiyonunun yapılması planlanıyordu. Ancak bu planlar bir yıl sonra değişti. Ayrıca Multiplan’ın, Apple Lisa 2 (1983 yılında Apple tarafından geliştirilerek piyasaya sürülen bir masaüstü bilgisayar. Ticari kullanıcıları hedefleyen grafik kullanıcı arayüzüne -GUI- sahip ilk kişisel bilgisayarlardan biri) masaüstü bilgisayarlar için Microsoft/SCO Xenix-3 (1970'lerin sonlarında çeşitli mikro bilgisayar platformları için Microsoft imtiyaz ile piyasaya sürülen Unix işletim sisteminin durdurulan bir sürümü) işletim sistemiyle çalışan 400K mikrofloppy diskete (Cd öncesi ve artık kullanılmayan floppy disk veya disket olarak adlandırılan, manyetik bir depolama türü) sığan bir sürüm mevcuttu.
Multiplan ve rakipleri arasındaki temel farklardan biride, Microsoft'un VisiCalc tarafından tanıtılan ve kullanılan A1 hücre başvuru/adresleme sistemi yerine, R1C1 hücre başvuru/adresleme sistemini kullanma kararıydı.
Formüllerde kullanılan R1C1 (Göreli başvuru) adresleme sistemi A1 adresleme sistemine göre daha basit olsa da, çoğu kullanıcı VisiCalc tarafından tanıtılan A1 adresleme sistemini tercih etmektedir. Örneğin, RC [-1] geçerli satır, önceki sütun anlamına gelir yani B1 hücresinde iken A1 hücresini kasteder.
A1 adresleme sistemi MS Excel'in varsayılan adresleme sistemi olmasına karşın Microsoft, Multiplan'ın R1C1 sistemini Excel'e miras bırakmış ve her iki adresleme sistemini de kullanılabilir kılmıştır.
Human Engineered Software tarafından dağıtılan, Multiplan'ın Commodore 64 sürümü olarak adlandırılan versiyonu, profesyonel kalitede bir elektronik tabloydu. BYTE Dergisinde yayımlanan bir makalede; uygulamanın kullanımı/özellikler vb. hakkındaki dokümantasyonun uzun ama iyi yazıldığına övgüde bulunulurken, bilgisayar ekranının 40 sütunla sınırlanması eleştirilmiş, ancak devam eden herhangi bir eylemi durdurma yeteneği ise yine övülmüş, kullanım kolaylığı ve kusursuz tasarımının Multiplan'ı olağanüstü bir değer haline getirdiği sonucuna varılmıştır. Dergideki diğer bir incelemede de; Macintosh için Multiplan’ın bir kazanım olduğu, Multiplan’ın gücünün ve özelliklerinin Macintosh'un grafik ve kullanıcı arayüzü ile birleştirmenin elektronik tablo pazarındaki diğer rakiplerini birçok yönden geride bıraktığından bahsedilmiş ve dokümantasyonu hakkında övgüde bulunulmuştur.
Microsoft Corporation, ABD merkezli bir çokuluslu teknoloji şirketidir. Bilgisayar yazılımları, elektronik cihazlar, kişisel bilgisayarlar ve bilişim hizmetleri geliştirir, üretir, lisanslar ve satar. Şirketin en çok bilinen yazılımları Microsoft Windows işletim sistemi ailesi, Microsoft Office paketi, Internet Explorer ve Edge web tarayıcılarıdır. Öne çıkan donanım ürünleri ise Xbox video oyun konsolları ve Microsoft Surface (Masaüstü bilgisayar, laptop, tablet, 2'si 1 arada PC, etkileşimli tahta serisinin ortak adı) ürün ailesidir. Microsoft, 2016 itibarıyla dünyanın en büyük yazılım geliştiricisi ve dünyanın en değerli şirketlerinden birisidir. Şirketin adı, "microcomputer" -mikrobilgisayar- ve "software" -yazılım- kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir.
Microsoft, 4 Nisan 1975'te üniversite öğrencisi olan Paul Allen ile Bill Gates tarafından kurulmuştur. İkilinin amacı bir Altair 8800 bilgisayar sistemi için BASIC yorumlayıcıları geliştirip satmaktı. Şirket, 1980'lerin ortalarında MS-DOS ile kişisel bilgisayarlara yönelik işletim sistemi pazarına hâkim olmaya başladı ve ardından Microsoft Windows ile liderliğini sürdürdü. 1986'da halka açıldı. Hisse değerleri hızla yükselince üç tane dolar milyarderi çıkardı, Microsoft çalışanlarından 12.000 kişi de dolar milyoneri oldu. Ancak bu zenginliği herkesin düşündüğü şekilde sadece geliştirdiği işletim sistemini satarak değil, sektördeki büyük açıkları kapatabilecek nitelikte yazılan yazılımların daha kendisi için tehlike teşkil edecek aşamaya getirmeden satın almasıyla başarabilmiştir. 1990'lardan bu yana işletim sistemi pazarının dışına çıkarak büyük çaplı kurumsal alımlar yapmıştır. En büyük satın almaları Aralık 2016'da 26,2 milyar dolara aldığı LinkedIn ve Mayıs 2011'de 8,5 milyar dolara aldığı Skype Technologies'dir. LinkedIn Microsoft'un satın aldığı 196. şirket olmuştur.
2015 itibarıyla Microsoft, PC işletim sistemleri pazarında ve ofis yazılımları pazarında pazar lideridir, ancak tüm işletim sistemleri hesaba katıldığında liderliği Android'e kaptırmıştır. Şirket ayrıca masaüstü bilgisayarlar ve sunucular için hem bireylere hem de kurumlara yönelik çeşitli yazılım ve hizmetler geliştirmektedir. Bunlar arasında Bing arama motoru, MSN adlı dijital hizmetler pazarı, HoloLens adlı karma gerçeklik platformu, Azure buluş bilişim platform ve Visual Studio yazılım geliştirme platformu sayılabilir.
William Henry "Bill" Gates III ya da daha çok bilinen adıyla Bill Gates, Amerikalı yazar, yazılımcı, girişimci, yatırımcı ve iş adamı. Gates 28 Ekim 1955 tarihinde Washington eyaletinin Seattle şehrinde doğdu, babası William H.Gates Sr. Annesi Mary Maxwell Gates’tir. Ataları İngiliz, Alman, İrlanda ve İskoç kökenlidir. Babası önde gelen bir avukattı, annesi First Interstate BancSystem (Amerika merkezli bir banka ve şirket) ve United Way of America'nın (Eğitim, yardım ve sağlık alanlarında faaliyet gösteren bir vakıf) yönetim kurulunda görev yaptı. Gates'in anne tarafından dedesi, ulusal bir banka başkanı olan James Willard Maxwell'di. (1911-1929 yılları arasında National City Bank'ın başkanı ve San Francisco Federal Rezerv -Merkez Bankası- Seattle müdürü) Ailedeki dede ve babasından sonraki III. William Henry Gates’tir.
Gates, iki kişilik şirketi Microsoft’u dünyanın en önde gelen bir yazılım şirketine dönüştürmüştür. Gates 20. asrın son döneminde en başarılı şirket patronlarından biri olmuştur. Daha henüz on iki yaşındayken özel bir okulda ilk bilişim kurslarına gitmiş, okul arkadaşı Paul Allen ile birlikte boş zamanlarını çoğunlukla bilgisayar yazılımları üzerinde çalışarak geçirmiştir.
Küçükken ailesi ile düzenli olarak Protestan bir mezhep olan Congregational Christian Churches kilisesine giderdi. Gates yaşına göre küçük olmasına karşın, ailesi tarafından hep rekabete teşvik edilir, özendirilir, zorlanırdı. Galibiyet ödüllendirilir, mağlubiyet de cezalandırılırdı.
Yakınlarındaki bir şirketin büyük bilgisayarını para ödemeden kullanabilmek için, iki arkadaş kullanıcılar için yazılım hatalarını arayıp buluyorlardı. Bu şekilde bilgisayar konusunda uzmanlaşan iki arkadaş, 1972'de trafik sayım ve kontrol işlemi yapan ilk şirketleri Traf-O-Data’yı kurmuştur.
1970'li yılların ortalarında kişisel bilgisayarlar henüz gelişimlerinin ilk aşamasındaydı. MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems, Amerika merkezli 1968 yılında kurulmuş bilgisayar şirketi) şirketinin Altair adındaki kusurlu bir işletim sistemine sahip ürünleri için, Gates ve Allen 1974'te BASIC dili ile bir yorumlayıcı geliştirdi. MITS şirketi ürünün pazarlama lisansını satın alarak kendilerine sistemi daha da geliştirmeleri için sipariş verdi. Gates bunun üzerine tahsilini bırakarak Allen ile birlikte "microcomputer" and "software" kelimelerinin kombinasyonundan oluşan Microsoft isimli şirketi kurdu.
Microsoft, kendini sebatla mikro bilgisayarlar için yazılımı geliştirmeye adayan ilk işletmelerden biridir. Aradan kısa bir süre geçtikten sonra General Electric gibi şirketler, devamlı müşterileri oldu. 1977'de, bilgisayarlarını BASIC ile donatmak için, Apple, Tandy ve Commodore gibi PC üreticileriyle lisans sözleşmeleri imzalandı. Ayrıca FORTRAN, COBOL ve Pascal gibi yazılım dillerini geliştirerek, Microsoft'a bir üstünlük ve uluslararası pazarın (1978 Japonya) yolunu açtılar. 1979'da yalnızca 13 çalışanla yaklaşık 3 milyon dolarlık bir satış gerçekleştirildi.
PC'ler için işletim sistemi yazım teklifini reddeden Gary Kildall’in ardından IBM, Gates ile anlaştı. Gates, Seattle Computer Products şirketinden 50.000 dolar karşılığında DOS işletim sistemini satın aldı ve DOS’u IBM'in ihtiyaçları doğrultusunda değiştirerek ismini de MS-DOS yaptı.
MS-DOS (Microsoft Disc Operating System - Diskli İşletim Sistemi) 1980'li yıllarda dünya çapında 120 milyon kopya ile satış rekorları kırdı. Gates akıllıca bir öngörüyle telif haklarını saklı tutarak diğer donanım üreticilerine de satış yapabildi. Bunu izleyen zamanda giderek daha çok şirket IBM ile uyumlu aygıtları piyasaya sürünce, geliştirdikleri işletim sistemi bütün bilgisayarlar için standart hale geldi. Bu arada 1.000 çalışanı olan şirket, 1980'li yılların ortasından sonra Avrupa'da şubeler kurdu. Şirketin başkanlığını yürüten Gates, tutarlı ekip çalışmasına ve katı bir verim ilkesine önem veriyordu. Bütün çalışanların verimleri altı ayda bir değerlendirilmekteydi.
Gates işletim sistemine paralel olarak uygulama yazılımları alanında da son derece başarılı çalışmalar ortaya koyuyordu. Multiplan’dan sonra 1983 yılında ilk kez fareyi (mouse) kullanan Word kelime-işlem yazılımını geliştirdi. Özellikle Word Avrupa'da çok satılırken, ABD'de Lotus 1-2-3 ve WordPerfect öndeydi.
MS-DOS işletim sisteminin grafik arayüzlü bir iyileştirmesi olan Windows Kasım 1985’te başarılı bir pazarlama kampanyasıyla piyasaya sürüldü. Microsoft bu sistemi sürekli olarak daha ileri yazılım elemanlarıyla genişletiyor, daha basit ve daha kullanışlı bir biçime sokmaya önem veriyordu. Microsoft 1993'te yıllık 36 milyar dolar ciro, 140 milyar dolar borsa değeri ile tartışmasız piyasanın lideri oldu.
Microsoft şirketinin kurucularından Gates, Mart 2020'de Microsoft'un başkanlığından ayrılmış olup, şu anda şirketin teknik danışmanlığını yapmaktadır. Gates, 2019 yılı itibarıyla 96,5milyar dolar servet ile dünyanın en zengin ikinci insanıdır.
Paul Gardner Allen 21 Ocak 1953'te ABD’nin Washington eyaletinin Seattle şehrinde doğdu. 1975'te çocukluk arkadaşı Bill Gates ile Microsoft Corporation'ı kurmasıyla çok tanınır oldu. 1970'ler ve 1980'lerin mikrobilgisayar devrimini ateşleyen ve daha sonra Bill Gates ile Microsoft'u dünyanın en büyük kişisel bilgisayar yazılımı şirketi yapan kişidir. Allen, lenfoma teşhisinin ardından 1983'ün başlarında Microsoft'taki aktif operasyonlardan ayrıldı ve yönetim kurulunda başkan yardımcısı olarak kaldı. 2000 yılında da Microsoft yönetim kurulundaki görevinden istifa etti ve şirketin yönetim ekibinde kıdemli strateji danışmanı görevini üstlendi. Allen, 2018 yılında öldüğünde Forbes tarafından 20,3 milyar dolarlık geliri ile dünyanın en zengin 44 kişisi seçilmişti.
Excel'in ilk sürümü Apple Macintosh bilgisayarları için 1985 yılında yayımlandı. Güçlü grafikleri ve hızlı veri işleme kapasitesine sahip olan yeni uygulama hızla popüler oldu. Bu manada aslında MS-DOS için Excel'in bir sürümü hiçbir zaman olmadı.
Lotus 1-2-3, Macintosh için mevcut değildi ve bu da Excel'in Macintosh kullanıcıları arasında bir takipçi kitlesi kazanması için bir fırsattı. Windows işletim sistemi için tasarlanan Excel'in bir sonraki sürümü Excel 2.0 1987'de piyasaya çıktı. Mac sürümüne karşılık gelen ilk Windows sürümünün versiyon numarası "2" olarak adlandırıldı. Bu versiyon orijinali yani Mac versiyonu kadar iyi ve ondan daha üstün bir kullanıcı arayüzüne sahip yorumları aldı ve popüler hale geldi.
Lotus, elektronik tablosunun Windows versiyonunu yayınlamakta çok yavaş kaldı, Excel'in pazar payını artırmasına ve sonunda da 1990'ların ortalarında baskın elektronik tablo uygulaması haline gelmesine engel olamadı.
Excel 3.0 (1990)
Araç çubukları, çizim yetenekleri, ana hatlar, eklenti desteği, 3B grafikler ve daha birçok yeni özellik eklendi.
Excel 4.0 (1992)
İlk dikkat çekici popüler sürümdür. Bu sürümle ilk kez tanıtılan Otomatik Doldurma gibi birçok kullanım kolaylığı sağlayan özellik eklenmiştir.
Excel 5.0 (1993)
Bu sürüm, büyük bir yükseltme olarak dikkat çekti. Çoklu çalışma sayfalarına sahip çalışma kitapları bu sürümle geldi. Ayrıca çalışma sayfalarında kullanılmak üzere, görevleri otomatikleştirmek için kullanıcı tanımlı fonksiyonlar/işlevler ekleyen Visual Basic tabanlı bir programlama dili olan Visual Basic for Applications (VBA) bu sürüm ile birlikte ilk defa sunuldu. VBA, uygulamaya güçlü ve tam özellikli entegre geliştirme ortamı (IDE -Integrated Development Environment) içeren bir ektir. Makro kayıt, kullanıcı eylemlerini kopyalayan VBA kodu üretebilir, böylece normal görevlerin basit bir şekilde otomasyonuna izin verir. VBA, kullanıcıyla iletişim kurmak için form ve çalışma sayfası içi kontrollerin oluşturulmasına imkân verir. 5.0 versiyonunun, Windows 3.1 için 16 bit x86 versiyonu ve daha sonra NT 3.51 için 32 bit versiyonu (x86/Alpha/PowerPC) yayınlandı, ancak dağıtım kusurları nedeniyle yaygın olarak kullanılamamıştır.
Excel 95 (sürüm 7.0)
Excel 95 olarak bilinen ve Microsoft Office paketi içinde sunulan, Excel'in ilk 32 bitlik sürümüdür. Excel 5.0’ında 32 bit versiyonu vardı, ancak dağıtım kusurları nedeniyle yaygın olarak kullanılamamıştı. Excel 95, özellik açısından Excel 5.0'a çok benzemekle beraber daha hızlı ve stabildi/kararlıydı. Versiyon numarasının neden 6.0 olmadığı düşünülebilir. Excel 7.0'dan başlayarak, tüm Microsoft Office uygulamaları aynı sürüm numarası ile gelmiş ve standartlaşma sağlanmıştır. Bu nedenle sürüm numaralandırması değişmiştir.
Excel 97 (sürüm 8.0)
Microsoft Office 97 ile sunulmuştur. Office Yardımcısı Clippy bu versiyon ile gelmiştir. Dahili Excel Basic yerine, yeni bir arayüze sahip standart VBA geliştirici, UserForms, veri doğrulama ve çok daha fazlasının sunulduğu büyük bir yükseltmedir.
Excel 2000 (v9.0)
Microsoft Office 2000 ile sunulmuştur. Bu sürüm küçük bir yükseltme olup, yeni özellikler arasında yerel bir dosya biçimi olarak HTML kullanımı, kendi kendini onarma özelliği, gelişmiş pano, özet grafikler ve modelsiz/modsuz UserForm (Kullanıcı UserForm'u kapatmadan diğer UserForm'ları veya pencereleri görüntüleyebilir) bulunur. Excel 97'de rahatsız edici derecede sık sık görünen Ofis Yardımcısı, daha az müdahaleci hale getirilmiştir.
Excel 2002 (v10.0)
Microsoft Office XP'nin bir parçası olarak sunulmuştur. Çok küçük geliştirmeler ile gelmiştir. Eklenen özellikler ortalama bir kullanıcı için çok fazla bir şey ifade etmese de, en önemli yeniliklerden biri, Excel'in çökmesi durumunda, çalışmayı kurtarmaya imkân veren yeni işleviydi. Bu sürüm ile aynı zamanda, ürün etkinleştirme teknolojisi (kopya koruması) eklentisi de gelmiştir.
Excel 2003 (v11.0)
Microsoft Office 2003'e dahildir. Bu sürümde bulunan yeni özellikler, XML için geliştirilmiş destek, yeni sıralama özelliği, akıllı etiket geliştirmeleri, düzeltilmiş istatistiksel fonksiyonlar ve yeni tablolardır.
Excel 2007 (v12.0)
Microsoft Office 2007'ye dahildir. Bu sürüm, Excel 97’den (sürüm 8.0) beri hem nicelik hem nitelik açısından en çok değişikliği içeren sürüm olup, hem görünüm hem işlevsellik açısından radikal değişikliklere sahiptir. Office 2007'nin diğer bileşenlerinde olduğu gibi benzer şekilde, Excel 2007’de de yeni şerit/ribon menü sistemi kullanılmıştır. Bu menü sistemi, kullanıcıların alışık oldukları önceki menü sisteminden farklıydı ve karışık/değişik tepkiler almıştı. Dosya uzantı biçim/tipi .xls'den XML tabanalı .xlsx ve .xlsm'ye dönüştürülmüştür. Satır sayısı 1.048.576’ya, sütun sayısı ise 16.384’e çıkarılmıştır. Pivot/Özet tablo, grafikler, İsim/Ad Yöneticisi (Name Manager), Koşullu Biçimlendirme, SmartArt’da değişiklikler/iyileştirmeler yapılmış, tekrar eden değerleri içeren satırları kaldırmak Remove Duplicates/ Yinelenenleri Kaldır özelliği getirilmiştir. IFERROR, SUMIFS, AVERAGEIF, AVERAGEIFS, COUNTIFS gibi önemli yeni fonksiyonlar eklenmiş, iç içe en fazla 7 fonksiyon kullanılabilirken bu sayı 64’e çıkarılmıştır. Formül çubuğu boyutlandırılabilir hale getirilmiş, formüller için Auto Complete/Otomatik Tamamlama özelliği getirilmiştir. Verileri renklerine göre sıralama ve bunlara filtre uygulama özeliği getirilmiştir. Ofis Yardımcısı Clippy bu sürüm ile Excel'den kaldırılmıştır.
Excel 2010 (v14.0)
Microsoft Office 2010'a dahil olup, 2007’den sonraki en büyük geliştirmelerin olduğu bu versiyonun sürüm numarası bir atlanarak v14.0 olmuştur. 64 bit desteği (yani 4 GB'a kadar dosya boyutu), Özet Tablo verilerini filtrelemek için kullanılan Özet Tablo Dilimleyicileri/Pivot Table Slicers, Özet Tablo’lar için değerler altındaki tüm boşlukları ilgili değerle doldurma Tüm Öge Etiketlerini Yinele /Repeat All Item Labels özelliği, yine Özet Tablo’lar için Farklı Değer Gösterimi/Show Values As özelliği, Hücre içi Grafik/Sparklines, şerit özelleştirme imkânı, halen çalışılmakta olan Excel dosyası üzerinde yapılan işlemlerin yönetildiği/görüldüğü Sahne Arkası Görünümü/Backstage eklentisi, büyük veri kümeleriyle çalışabilen kapsamlı ilişkiler kurabilen kapsamlı/basit hesaplamalar oluşturabilen PowerPivot eklentisi, filtre özelliği için Filtre Arama Kutusu/Filter Search Box, kopyayı/kesimi yapıştırmadan önce ön izleme özelliği ile bazı yeni formüller ilk olarak bu sürümle birlikte gelmiştir. Ayrıca Pivot/Özet Tablolar, daha fazla koşullu biçimlendirme, resim düzenleme, Çözücü/Solver yetenekleri/özellikleri geliştirilmiş/güncellenmiştir.
Excel 2013 (v5.0)
Microsoft Office 2013'e dahildir. Hızlı veri girişini sağlamak için geliştirilen Hızlı Doldurma/FlashFill, etkileşimli grafikler haritalar ve başka görsel ögeler oluşturarak verileri canlandırmaya imkân veren bir veri görselleştirme teknolojisi olan Power View eklentisi, Özet Tablo’da tarihleri filtrelemek ve ölçeklendirmek için Zaman Çizelgesi Dilimleyici/Timeline Slicer eklentisi, İki çalışma kitabını hücre bazında karşılaştırabilen Inquire eklentisi (Excel 2016 kaldırıldı) ve 50 yeni fonksiyon ilk olarak bu sürümle birlikte gelmiştir.
Excel 2016 (v16.0)
Ofisi 2016’ya dahildir. Birçok farklı kaynaktan veri alıp bu veriler üzerinde düzenleme ve işlem gerçekleştirilmesini sağlayan Power Query’nin entegrasyonu, pivot tablolar ve dilimleyiciler için Klavye Kısayolları/Klavye Erişimi, geçmiş verilere dayalı Forecast/Tahmin Fonksiyonu, çalışma kitabında istenmeyen değişiklikleri önlemek için salt okunur modu, fareyle üzerine gelindiğinde belirli bir coğrafi konum veya seçili görsel için zengin tablo verilerini görüntüleyebilen Veri Kartları, Excel hücrelerine girilen ülke/bölge/il/ilçe ve koordinatları harita üzerinde göstermeye yarayan Power Map’in entegrasyonu, istenen kelimelerin sözlüklerde (web üzerinde) aranarak geniş bilgi verilmesi sağlayan Akıllı Arama/Smart Lookup özelliği, pivot tablolara tarih alanı eklendiğinde tarihlerin otomatik olarak gruplanmasını sağlayan Otomatik Tarih Gruplama/Automatic Date Grouping özelliği, TEXTJOIN, IFS, SWITCH, MAXIFS, MINIFS gibi yeni fonksiyonları ile yeni grafik seçenekleri gibi bazı yenilikler bu sürüm ile birlikte gelmiştir.
Excel 2019 (v17.0)
Microsoft Office 2019’a dahildir. FILTER(), UNIQUE(), SINGLE(), SORT(), SEQUENCE() gibi yeni bazı fonksiyonlar, harita ve huni grafikleri, SVG ve diğer gelişmiş 3 boyutlu görseller, Özet Tablo güncelleştirmeleri ve iyileştirmeleri gibi yenilik bu son sürüm ile birlikte gelmiştir.
Microsoft Excel, hücre başvurusu/hücre tarifi/hücre adresi gösterimi için satırları rakamlar ile sütunları ise harfler ile numaralandırılmış ızgara sistemini yani A1 referans sistemini kullanan, aritmetik işlemler gibi veri işlemlerini düzenleyebilen diğer elektronik tabloların temel özelliklerine sahiptir.
İstatistiksel, mühendislik ve finansal ihtiyaçlara cevap verecek çokça fonksiyonu mevcut olup, Excel 2016'nın 484 fonksiyon vardır. Bunlardan 360'ı Excel 2010'dan önce vardı. Microsoft bu işlevleri 14 kategoride sınıflandırıyor. 484 geçerli fonksiyondan 386'sı, "WorksheetFunction" nesnesinin metotları olarak VBA'dan çağrılabilir iken, 44'ü de VBA fonksiyonları ile aynı isme sahiptir.
Excel’in Windows sürümü Microsoft Visual Basic'in bir lehçesi olan Visual Basic for Applications (VBA) aracılığıyla programlamayı, yani makroları destekler. Makrolar ilk defa 1993 yılında piyasaya sürülen Excel v5.0 ile kullanılmaya başlanmıştır. VBA ile programlama, standart elektronik tablo teknikleriyle yapılması çok zor veya imkânsız tablo işlemlerini yapmaya imkân verir. Programcılar Visual Basic Düzenleyicisi'ni (VBE) kullanarak doğrudan kod yazabilir. Kullanıcı, VBA'da biçimlendirme veya veri organizasyonu gibi görevleri otomatikleştirebilir.
VBA kodu oluşturmanın yaygın ve kolay bir yolu da, Makro Kaydediciyi kullanmaktır. Makro Kaydedici, kullanıcının eylemlerini kaydeder ve makro biçiminde VBA kodu oluşturur. Bu eylemler, daha sonra oluşturulan bu makro çalıştırarak otomatik olarak tekrarlanabilir. Makrolar ayrıca klavye kısayolları, bir komut düğmesi veya bir grafik gibi farklı tetikleme türlerine bağlanıp çalıştırılabilir.
2007 sürümüne kadar Microsoft Excel, birincil dosya uzantı biçim/tipi olarak Excel İkili Dosya Biçimi (.XLS) adı verilen tescilli bir ikili dosya biçimi kullanmıştır. Buna ek olarak, Microsoft Excel'in çoğu sürümü CSV, DBF, SYLK, DIF ve diğer eski biçimleri okuyabilmesine karşın, bazı eski dosya biçimlerine yönelik destek Excel 2007'de kaldırılmıştır. (.xlc, .wk1, .wk2, .wk3, .wk4, .wks, .dbf, .wq1, .wb1, .wb3)
Excel 2007 ve sonraki versiyonların varsayılan çalışma kitabı dosya uzantı biçim/tipi .xlsx’tir. Güvenlik nedeniyle makroları desteklemese de, önceki ikili .xls biçiminin birincil ikamesi olarak işlev görür, .xlsm ise makro içeren çalışma kitabı dosya uzantı biçim/tipidir.
Microsoft Access ve Microsoft Word gibi Windows uygulamalarının yanı sıra Excel çalışma kitapları da birbirleriyle iletişim kurabilir ve birbirlerinin yeteneklerini kullanabilir. Dinamik Veri Değişimi (DDE) denilen bu yetenek Microsoft tarafından hiç önerilmese de kullanılabilir durumdadır.
OLE Nesne Bağlama ve Gömme bir Windows uygulamasının verileri biçimlendirmesi veya hesaplaması için başka bir uygulamayı kontrol etmesine imkân verir. Bir uygulamanın daha uygun olduğu bir görevi yerine getirmek için diğerini kullandığı "gömme" şeklinde olabilir, örneğin bir PowerPoint sunumu bir Excel elektronik tablosuna gömülebilir veya bunun tersi de olabilir.
Excel, kullanıcının elektronik tabloların yazı tipleri, karakter nitelikleri ve hücre görünümü gibi görünümünü özelliklerini tanımlamasına/değiştirmesine izin veren ilk elektronik tablodur. Ayrıca, yalnızca verisi değiştirilen hücreye bağlı diğer hücrelerin verilerinin güncellendiği, akıllı hücre yeniden hesaplama sistemini de getiren ilk elektronik tablodur. Önceki elektronik tablo programları, sadece verisi değişen hücreleri değil, tüm her şeyi, her zaman yeniden hesaplar veya güncellemek için kullanıcıdan bir komut beklerdi. Excel, otomatik doldurma özelliğini, bir hücre veya satır içeriğini bitişik hücrelere veya satırlara otomatik olarak kopyalamak için seçimi sürükleyip genişletmeyi, hücre referanslarını veya içeriklerini otomatik olarak artırıp kopyalamayı getiren yine ilk elektronik tablodur.
Grafikler verilerin görsel bir gösterimidir. Bu bağlamda Excel çizgi, sütun, pasta, halka, çubuk grafikleri gibi pek çok iki boyutlu grafik türüne sahip olup, yüzey, alan, kabarcık grafiklerinde olduğu gibi üç boyutlu grafikler de desteklenmektedir.
Pivot tablo, verilerden hızlıca raporlar oluşturmak, verileri karşılaştırmak, verileriin farklı perspektiflerle çeşitli faktörlere bağımlılıklarını görüntülemek için mükemmel bir yoldur. Excel'in en sık kullanılan özelliklerinden birisi olan Pivot Tablolar, raporlama ekranları oluşturmada yoğun olarak kullanılır. Yeni Excel versiyonları ile birlikte geliştirilen özellikleri ile raporlamalarda daha da güçlü ve vazgeçilmez bir Excel özelliği olmuştur.
7.0'dan (Excel 95) önceki Excel sürümleri 16.384 (214) satır ve 256 (28) sütuna, 8.0 (Excel 97)-11.0 (Excel 2003) sürümleri 65.536 (216) satır ve 256 (28) sütuna, 12.0 (Excel 2007) ve 14.0 (Excel 2010) sürümleri ise en fazla 1.048.576 (220) satır ve 16.384 (214) sütuna sahiptir.
Excel dosyalarına Çalışma Kitabı adı verilir. Çalışma kitabı ilk açıldığında varsayılan olarak Excel 2016 (v16.0) ve sonrası versiyonlarında 1 adet, önceki versiyonlarında ise 3 adet çalışma sayfası ile gelir. Excel çalışma kitabına yeni sayfalar eklenebilir ve mevcut sayfalardan istenilenler silinebilir. Sayfa sayısı en az 1 iken en fazla (2003 -v11.0- ve öncesi 256 sayfa) ekleyebileceğiniz sayfa sayısı sınırlı olmamakla beraber, limit bilgisayarın kullanılabilir belleği (RAM) ile ilgilidir.
Excel’in Windows için sürümleri sırasıyla ve tarihleriyle şöyledir: Excel 2.0 (1987), Excel 3.0 (1990), Excel 4.0 (1992), Excel 5.0 (1993), Excel 95 (v7.0), Excel 97 (v8.0), Excel 2000 (v9.0), Excel 2002 (v10.0), Excel 2003 (v11.0), Excel 2007 (v12.0), Excel 2010 (v14.0), Excel 2013 (v15.0), Excel 2016 (v16.0), Excel 2019, Office 365 ve sonraki sürümler (v16.0)
Kaynak: Wikipedia ve çeşitli web sitelerinden derlenmiştir.
27.04.2022 23:00:02
Muhteşem...çok beğendim...24.10.2021 20:58:00
Elinize sağlık...23.10.2021 08:10:57
Çok güzel olmuş, beğendim....21.09.2021 00:32:47
Yararlı bir konu benim için.21.09.2021 00:31:48
Emeğine sağlık